SOME FACTS
ABOUT THE LEMMING
G'day folks,
Welcome to some interesting facts about this much maligned creature.
The lemming is a tiny
rodent that is found in or near the Arctic Circle and are thought to be related
to voles and muskrats. The smallest species
of lemming is the wood lemming measuring around 8 cm. The Norwegian lemming is
roughly three times the size
of a wood lemming and is one of the largest species
of lemming.
Lemmings do not hibernate
and instead endure the tough Arctic winters, with the lemming having special
protection from the cold from its thick fur. The lemmings spend the winter
searching for bulbs and shoots that are often buried beneath the snow.
Lemmings are surprisingly
solitary animals,
only coming together to mate then separating again. Wild lemmings are thought
to never get older than a couple of years due the harsh conditions in their
natural habitat
and the small and very edible size
of the lemming. The lemming is easy prey
for most meat-eating mammals
and birds.
The theory that older lemmings consciously
jump off cliffs in large numbers in order
to let the younger lemming generations have full access to food and shelter etc
is a myth. This may have originated from the mass migration
of the Scandinavian lemming when food becomes scarce, that run in their
hundreds through the surrounding terrain in search of food, with a few unlucky
individuals finding their way off cliffs.
There are
nearly 30 different species
of lemming found around the Arctic Circle, from Alaska to Siberia. Although
many different species
of lemming have been recognised, all lemming species
are pretty much the same apart from where they live and so the lemming species
tend to differ most from one another based on what the lemmings can find to
eat.
Lemmings have
small, stout bodies and short limbs, ears and tail in order
to allow the lemming to conserve heat more easily in the bitter Arctic winters.
Lemmings also have sharp little teeth which helps the lemmings to gnaw through
tangles of roots.
Female
lemmings give birth to the baby lemmings after a gestation
period of around three weeks. Baby lemmings are born in burrows
under the snow which helps to keep the baby lemmings warm and away from the
Arctic winter. The mother lemming gives birth to around 7 baby lemmings and
feeds the baby lemmings on her milk until they are big enough and strong enough
to start looking for food by themselves.
The food that
lemmings eat is not very nutritious, so lemmings must eat lots of it. Lemmings
spend around 6 hours a day searching for food and have breaks in between
hunting, during which the lemmings rest. Lemmings reside in burrows beneath the
snow to keep them warm and safe from predators
that lurk on the surface of the snow.
Clancy's comment: So, it was a myth about them jumping off cliffs. There ya go.
I'm ...