Showing posts with label RODENTS. Show all posts
Showing posts with label RODENTS. Show all posts

29 July 2018 - SOME FACTS ABOUT THE LEMMING


SOME FACTS 
ABOUT THE LEMMING

G'day folks,

Welcome to some interesting facts about this much maligned creature.


The lemming is a tiny rodent that is found in or near the Arctic Circle and are thought to be related to voles and muskrats. The smallest species of lemming is the wood lemming measuring around 8 cm. The Norwegian lemming is roughly three times the size of a wood lemming and is one of the largest species of lemming.




Lemmings do not hibernate and instead endure the tough Arctic winters, with the lemming having special protection from the cold from its thick fur. The lemmings spend the winter searching for bulbs and shoots that are often buried beneath the snow.




Lemmings are surprisingly solitary animals, only coming together to mate then separating again. Wild lemmings are thought to never get older than a couple of years due the harsh conditions in their natural habitat and the small and very edible size of the lemming. The lemming is easy prey for most meat-eating mammals and birds. 

 The theory that older lemmings consciously jump off cliffs in large numbers in order to let the younger lemming generations have full access to food and shelter etc is a myth. This may have originated from the mass migration of the Scandinavian lemming when food becomes scarce, that run in their hundreds through the surrounding terrain in search of food, with a few unlucky individuals finding their way off cliffs.




There are nearly 30 different species of lemming found around the Arctic Circle, from Alaska to Siberia. Although many different species of lemming have been recognised, all lemming species are pretty much the same apart from where they live and so the lemming species tend to differ most from one another based on what the lemmings can find to eat.

Lemmings have small, stout bodies and short limbs, ears and tail in order to allow the lemming to conserve heat more easily in the bitter Arctic winters. Lemmings also have sharp little teeth which helps the lemmings to gnaw through tangles of roots.




Female lemmings give birth to the baby lemmings after a gestation period of around three weeks. Baby lemmings are born in burrows under the snow which helps to keep the baby lemmings warm and away from the Arctic winter. The mother lemming gives birth to around 7 baby lemmings and feeds the baby lemmings on her milk until they are big enough and strong enough to start looking for food by themselves.




 The food that lemmings eat is not very nutritious, so lemmings must eat lots of it. Lemmings spend around 6 hours a day searching for food and have breaks in between hunting, during which the lemmings rest. Lemmings reside in burrows beneath the snow to keep them warm and safe from predators that lurk on the surface of the snow.




 Clancy's comment: So, it was a myth about them jumping off cliffs. There ya go.

I'm ...














27 February 2017 - THE BEAVER




THE BEAVER

G'day folks,


Beavers are social animals, living in large family groups of monogamous parents, young kits, and the yearlings from the previous spring.

Amazing Facts About the Beaver
  • Beavers use swimming goggles too! They possess a set of transparent eyelids which enable them to see under water.
  • Beavers are second only to humans in their ability to manipulate their environment – the largest dam in existence is located in Wood Buffalo National Park, Alberta, Canada. It stretches for 850m, and is visible from space.
  • Beaver homes, called lodges, are dome-like constructions built from branches and mud. They are positioned in open water for protection from predators and have underwater entrance holes.
  • Beavers don’t mind the cold, they can be seen active throughout winter and maintain use of their ponds even when they are covered with a layer of ice.
  • Beavers are one of the largest rodents on earth. Their large rodent teeth never stop growing. The beavers constantly gnawing on wood keeps their teeth from growing too long.
  • There are two species of beaver; the North American beaver and the European beaver. Although very similar in appearance and behaviour, the two species are not genetically compatible.
  • The work of beavers makes them a keystone species in maintaining habitats that are relied on by many others. As well as wetland, beavers create standing dead wood (by drowning some trees) which is inhabited by insects, and in turn attracts bird life.
  • Beavers are good house guests. Their lodges typically contain two dens, one for drying off after entering the lodge under water, and a second, dryer den where the family will live and socialise.
  • Beavers have been known to share their lodges with families of muskrats!
  • A beaver will fell a particular tree for a particular reason; a larger mature tree will be felled to form the basis of a dam. A young, second growth tree will be felled for food. Beavers will also fell broad-leaved trees to encourage regrowth (food) more within their reach.
  • Beavers use their broad, stiff tails like rudders to steer under water, and for balance while sitting on land. They also use their tails to slap the water as a warning of danger, or a warning to keep away.











Clancy's comment: A very clever and cute species, but those teeth look fairly dangerous.
I'm ...